zaterdag

Israëlische wijnen: Proef het verschil!


Op wijnproeverijen krijg ik vaak de vraag waarom wijnen uit Israël zo bijzonder zijn. Omdat ze uit Israël komen is zo'n gewoon antwoord. Natuurlijk is het zo, en natuurlijk doet IPC (Israël Producten Centrum) er alles aan om het Joodse volk te steunen met de verkoop, maar toch is er veel meer.

Door: John Farenhorst (vinoloog)

Van knop tot oogst

Met een beetje fantasie kunt u zich wel de atlas van de wereld voorstellen. We houden het even bij Europa. Ik vond deze winter maar bar koud en lang, het voorjaar bleef lang weg. Een druivenstok, zo noem je de plant, kan best een beetje vorst verdragen, maar in het voorjaar heeft hij warmte en zon nodig om de sapstroom in de plant op gang te brengen. Eerst komen er knoppen aan de ranken, dan veranderen ze in blad en daarna komen er kleine trosjes aan.
Na verloop van tijd gaan de druifjes bloeien, niet zoals een appel- of perenboom, maar je ziet duidelijk verschil. Na de bloei beginnen de druifjes eigenlijk pas echt als druif te groeien. Nu hebben ze warmte nodig, af en toe een zacht windje om te helpen bij de bestuiving en een buitje regen op zijn tijd. De ranken die rustig doorgroeien moeten nu af en toe gesnoeid worden zodat de kracht niet alleen in het blad gaat zitten.
Tijdens de zomer worden de druiven steeds groter en maken ze suikers en andere stoffen aan die straks voor de geur en de smaak van de wijn gaan zorgen. In september en oktober is de oogst.

De wijnkleur
De kleur van de druif zit in de schil, en door die langer of korter te laten meegisten in het sap krijgt de wijn een prachtige diepe granaatrode kleur of juist die zachte roze kleur van bijvoorbeeld rosé wijn. Rode (de vakman spreekt van blauwe) en witte druiven worden dus niet gemengd om de rosé kleur te krijgen.
In de schil, steel en pit zit ook het natuurlijke conserveringsmiddel tannine. Dat is nodig om de wijn te kunnen bewaren. Sommige wijnen kun je wel twintig jaar of langer bewaren in een goede wijnkelder.

Tannine
We gaan weer terug naar Europa met zijn wisselende winters. Tannine is een stof die onrijp of juist prachtig rijp kan zijn. Alleen zie je het niet zoals bij een perzik of meloen. Je kunt het wel proeven: het blijft dan aan je tanden plakken en voelt aan als schuurpapier. Onrijpe tannine zal nooit rijp worden en de wijn blijft stroef als we een slokje nemen.
Rijpe tannine kan ook een beetje stroef overkomen in het begin, maar zal na verloop van tijd, hoelang hangt af van de wijn, in een natuurlijk chemisch proces (er komt geen fabriek of ander spul aan te pas) zacht worden en samen met andere stoffen in de druif zorgen voor de specifieke geur en smaak.

Wijn uit Israël

Nu maken we een sprong naar Israël: de temperatuur is veel gelijkmatiger en de zomers zijn lekker warm. De druiven kunnen voldoende suikers aanmaken terwijl een koelte in de nacht voor opbouw van zuren zorgt. Wijn zonder zuren is laf en mist de frisheid van een goed glas wijn. De warmte overdag en de koelte in de nacht geven druiven die prachtig rijp zijn en die in de handen van de vakkundige wijnmaker veranderen in een heerlijke wijn.

Israël heeft het vaak moeilijk met alle boycotacties en daarom stel ik voor dat wij als vrienden van Gods volk ook onze stem laten horen. Niet alleen in Den Haag of in de pers, maar in het magazijn van IPC.
Ik zie u al met verbaasde ogen kijken, maar het is heel eenvoudig: we kopen extra veel wijn uit Israël als we genieten van een barbecue of van een zomerse salade in de tuin. Mensen die niet van Israël houden kopen wijnen uit andere landen, maar wij laten onze stem in Nijkerk horen.


Vraag vrijblijvend advies

Heeft u moeite met uw wijnkeus of vragen, het e-mailadres is: ipcwijnen@zeelandnet.nl Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. Buiten de vakantieperiode van juli krijgt u meestal binnen 1 tot 2 dagen antwoord. Domme vragen bestaan niet, schaam u dus niet om een vraag te stellen.

Wijnreis?
Veel mooie momenten met een heerlijk glas wijn uit Israël. Ik heb al jaren een droom: een wijnreis naar Israël organiseren met bezoek aan veel wijnbedrijven. De reisafdeling van Christenen voor Israël heeft al eens een poging ondernomen om mijn droom waar te maken. Helaas waren er niet voldoende aanmeldingen. Ik geef mijn droom niet op, dus mocht u Israël eens van de culinaire en wijnkant willen zien, laat het mij dan weten.
De wijngaarden liggen door het hele land en u zult ook veel andere dingen zien. Mijn contacten binnen de eet- en wijnwereld van Israël zijn inmiddels nog beter geworden. Ik denk aan een reis van ongeveer een week.

* Israëlische wijnen kunt u eenvoudig online bestellen op www.legacylifestyle.nl

Bron: Christenen voor Israel (CvI) | www.christenenvoorisrael.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten